Historia

Husen

Odlingar

Tactiler

 

Odlingar

 

 

När vi började röja bland de stora buskagen av ene, slån och nyponros som stått orörda under lång tid så visade det sig finnas väldigt fin mylla där, nästan helt utan sten - när väl alla stubbar brutits upp!. Redan tidigare hade jag använt mig av täckodling och jag berättar lite om mina erfarenheter på länken Täckodling.

Efter tjugo år finns här nu flera olika trädgårdsrum för odling av grönsaker, potatis, lök kryddor, äpplen, plommon till husets behov - och en rosengård med gammeldags rosor.

En liten rundvandring i våra rum:

 

 

Schneewitchen lyser vid vår frukostbänk bakom verkstan och i blickfånget där finns rosa och vita pioner, löjtnantshjärtan och den tidigaste rosen av alla, Frülingsduft, med utsökt doft.

 

 

Andra favoriter är den välfyllda, svagt doftande Drottningen av Danmark, den rikblommande Aloa-rosen och den kanske elegantaste av alla, Queen Elisabeth. Alla våra gammeldags rosor har vi köpt från den välutrustade plantskolan Cedergren & Co i Råå ( www.cedergrens.com ). Maiden Blush, Louise Odier och Madame Hardy är några andra gamla rosor som vi fått därifrån

 

 

I växthuset trivs tomater, gurka, melon och en vinranka som ger goda, blå druvor.

 

 

Clara och Kajsa skördar brysselkål. I Kajsas kryddgård trängs timjan, låg oregano, salvia, dragon, pimpinell, citronmeliss, mynta, isop och åbrodd.

Men det finns mycken ögonfägnad som naturen själv bidrager med utan någon plantering. Genom att vi aldrig sått in något gräs utan har låtit det som finns i jorden leta sig fram, så blommar de flesta örter, som finns på alvarsmarken utanför, också på vår tomt, även orchidéer.

 

 

Blåklockor, renfana, fläder och t.o.m. cikoria (eller vägvårda) och malva hittar själva sina favoritplatser. Men vår verkliga specialitet är nyponros blommande inuti de stora enbuskarna!

 

 

Vill ni se lite av det som händer i verkstan så gå in på denna länk Där finns också en vägbeskrivning hit på länken Tings Ene.

 

 

Välkomna att titta in, men ring först så att vi säkert är hemma!
Kajsa Sundström & Bengt Estborn tel. 0485-828 53.

 

Historia

Husen

Odlingar

Tactiler